Kategorier
Länkar

Vad Microsofts köp av Nokia innebär

I veckan gick Microsofts köp av Nokia igenom och för 7,2 miljarder äger nu Microsoft rättigheterna till varumärket Nokia. Vad innebär då detta för mobiljätten?

Nokia + Microsoft

Microsoft äger nu Nokias varumärken, patentlicensieringar och och de tar dessutom över anställda fabriker och kontor. Nokias tidigare VD Stephen Elop är numera Executive vice president för Microsoft och kommer ha hand om deras hårdvaruutveckling. Det innebär också att Microsofts mobila utveckling samt datortillbehör hamnar i Elops händer.

Viss del av Nokia finns kvar i Finland men de kan inte längre använda Varumärkesnamn som Lumia och Asha utan de tillhör nu och för några år framöver Microsoft. Även alla patent som legat under Nokia tillhör nu Microsoft för 10 år framöver. Tredjepartskontrakt som Nokia haft går nu över till Microsoft, detta gäller bland annat operativsystemet Symbian.

Försäljningen har legat i luften länge eftersom Microsoft och Nokia har haft goda kontakter med varandra. Köpet innebär egentligen bara att de båda företagen kan börja jobba tillsammans under samma flagg istället för att göra produkter där man samarbetar men har olika idéer och därför får den tillverkande processen att ta längre tid. Att få en tydligare bild av hur hårdvara och mjukvara funkar tillsammans gör att de båda företagen kan bli effektivare som ett företag.

Om du är ägare av en Nokiatelefon och undrar om något kommer förändras är det troligaste svaret nej. Microsoft kommer ha hand om alla garantier. Uppdateringar kommer fortfarande finnas för en obestämd tid framöver.