Kategorier
Länkar

Vem får stänga en sajt?

Lexbase, Bahnhof och Säpo – det har stormat en hel del kring internetleverantörer, lagstiftning och offentlighetsprincip under året. TechWorld tog hjälp av en av Sveriges främsta it-advokater för att reda ut vad som gäller.

Uppståndelsen kring Lexbase fick ett abrupt slut och i media har inte mycket rapporterats sedan i mitten av februari. Men ett nytt Lexbase-fall kan ske när som helst, lagarna är desamma som då. Anledningen till att Lexbase försvann var ett enskilt beslut från internetleverantören Bahnhof, det handlade inte om något lagbrott eller någon myndighet som bromsade.
Myndigheter kan dock blockera en sajt under vissa omständigheter. När det gäller barnporr finns en spärrlista, det ger polisen möjlighet att gå in och spärra en specifik sajt direkt utan att först gå via ett domstolsförfarande. I övriga fall kan en domstol alltid säga att en internetleverantör måste stänga ner en sajt.

Agnes Andersson Hammarstrand, it-advokat på Setterwalls.

– Det kan gälla exempelvis på grund av upphovsrättsintrång, Black Internet är ett exempel på detta. De tvingades stänga ner The Pirate Bay, annars hotades de med vite, vilket det krävs domstolsbeslut för. Det räknas som en allvarlig åtgärd, säger Agnes Andersson Hammarstrand, it-advokat på Setterwalls.

Ville spärra spelsajter

Spelutredningen ville att staten skulle spärra utländska spelsajter, bland annat vadslagningssajter på Malta. Man ville ha en spärr som fungerade i enlighet med förbudet mot spel enligt Lotterilagen i Sverige, men förslaget stoppades, bland annat med hänsyn till EU-bestämmelser.
– På EU-nivå har man infört regler som innebär att en internetleverantör, isp, ses som en mellanhand som normalt inte har något ansvar. Det här är en den allmänna utgångspunkten. Tidigare förstod man inte riktigt tekniken och såg en isp för mer än var den var, men detta är alltså ändrat nu, säger Agnes Andersson Hammarstrand.
– Bahnhof brukar dra liknelsen med Posten, att en isp bara förmedlar information, inte ansvarar för den.

Leverantören har aldrig ansvar

Det här innebär att en isp aldrig kan ha något ansvar för vad som sker på deras sajter. Om de trots domstolsföreläggande väljer att inte stänga ner en server innehållandes barnporr kan de dock hållas ansvariga.
Samma sak hände med Black Internet, som trots ett föreläggande inte ville stänga ner servern som innehöll upphovsrättsskyddat material. Lagstiftningen ligger efter på flera sätt, bland annat därför att det inte finns några internationella lagar på området. Det här gör att sajter som till exempel Pirate Bay bara kan flytta sin server till ett annat land för att fortsätta sin verksamhet.
– Även om det inte finns en gällande internationell lag på området så finns krav enligt EU-lagstiftningen att en isp ska lagra data en viss tid. Data kan då användas i bevissyfte senare, för att bevisa att ett brott begåtts och fälla någon i efterhand.

Sida 1 / 2
FöregåendeNästa

Innehållsförteckning