Kategorier
Länkar

”Vi vägrar betala Copyswedes avgift”

Privatkopieringsavgiften som utfärdas av upphovsrättsorganisationen Copyswede har debatterats kraftigt under det senaste året, inte minst i samband med att Copyswede i somras expanderade avgiften för att även omfatta löst sålda interna hårddiskar, surfplattor och spelkonsoler. Avgiften är tänkt att täcka förlorade intäkter för artister och producenter till följd av digital musik och annan media som delas privat exempelvis mellan familj och vänner, men det råder delade meningar om huruvida avgiften är berättigad.

”Systemet har havererat”

Branschorganisationen Elektronikbranschen har sedan tidigare uttalat sitt missnöje med avgiften, tillsammans med flertalet återförsäljare och tusentals användare på internet som skrivit under en namninsamling mot avgiften. Nu tar dock Elektronikbranschen på sig hårdhandskarna och uppmanar sina medlemmar att helt enkelt inte betala Copyswedes avgift.

I en intervju med Sveriges Radio säger Elektronikbranschens vd Klas Elm att systemet kring privatkopieringsavgiften har havererat och att avgiften helt enkelt ligger ur tiden. Elm lägger vikt vid att även om det en gång i tiden fanns en acceptans för avgiften, då den främst berörde kassettband och inspelningar från radiosändningar, så behövs ett nytt system.

”Branschens företag är förbannade kort sagt, och tycker att det har gått för långt.”

Det påpekas även att Copyswede inte är en myndighet med laglig befogenhet att kräva ut en sådan avgift, utan en intresseorganisation som representerar en bransch. Elektronikbranschen är i sin tur en annan organisation som representerar en annan bransch med möjlighet att bestrida kravet, och att de har all rätt att vägra betala avgiften till dess att en domstol kan se över lagstiftningen.

 

Sony och Copyswede kommer mötas i Lunds tingsrätt för att pröva Copyswedes krav på avgift för lagringen i företagets mobiltelefoner.

Bland Elektronikbranschens medlemmar hittar vi bland annat flera stora återförsäljare som Elgiganten, Siba, Audio Video och Media Markt, och även flera leverantörer som Samsung, LG, Sony och Panasonic.