Kategorier
Länkar

Vila i frid XP, eller?

Ingenting i it-världen har varit så seglivat som Windows XP. Ingenting. 21 oktober 2001 stod det i almanackan när Microsoft släppte ut sin bebis i lekhagen. Internet var fortfarande i sin linda, och det var lite av en revolution om någon hade en cd-brännare i sin dator. Vi använde fortfarande disketter. Minidisc var stort, jag minns hur jag och min bror ägnade timmar åt att ladda hem kassa mp3:or på en uppringd lina för att därefter spela in dem på minidiscar i realtid. Jag hade fått min första mobiltelefon ett år innan. Den gick på NMT-nätet, kunde lagra nio snabbnummer och var lika tung som en genomsnittlig katt.

Och där stod XP, skinande ren med löften om en ljus framtid där allt var möjligt. Att det var något nytt och bättre stod väl kanske klart, men vem hade kunnat förutspå detta? Möjligen Microsoft, eftersom de envisades med att släppa allehanda skitsystem efter XP. Det var inte så konstigt att så många hängde kvar vid det. Men nästan 13 år? Det saknar motstycke. Det finns fler anledningar till att det blivit så, och jag har fler åsikter om det, än vad som ryms i den här krönikan. Klart är att Microsoft har varit katastrofala på att slussa sina kunder vidare till framförallt Windows 7, som ändå funnits på marknaden sedan 2009. Om inte Microsoft är tydliga med varför kunden ska uppgradera, hur ska de då veta varför de ska göra de?

Jag avslutar med att berätta något jag själv bevittnat. Ett stort svenskt företag, med tusentals anställda, ger ut en ny dator till en av sina chefer. Utanpå den aluminiumgrå burken sitter den lilla Windows 7-klisterlappen. När vederbörande, i sällskap med undertecknad, startar datorn så tuggar Windows XP igång. Jo, mycket riktigt har företagets it-avdelning blåst en ny Windows 7-burk och installerat XP istället. Anledningen? De har en ”policy” att alla ska använda samma system, eftersom det underlättar it-avdelningens arbete…

Daniel Åhlin

Nyhetsredaktör, TechWorld

daniel.ahlin@idg.se