Kategorier
Länkar

Webroot Secureanywhere Antivirus for PC Gamers: Osynligt skydd i molnet

Webroot SecureAnywhere Antivirus for PC Gamers
Den minimala klienten har ett enkelt och redigt gränssnitt, med de flesta viktiga inställningar max två klick bort.

Webroot har funnits länge som en säkerhetsleverantör på företagssidan, och derasSecureAnywhere Endpoint Protection körs idag av flera stora företag i Sverige och internationellt. I Sverige har Webroot inte funnits tillgängligt för hemanvändare förrän nu, därför har de inte dykt upp i våra årliga säkerhetstester.

Men nu börjar de säljas i samarbete med svenska säkerhetsföretaget Wecloud. Secureanywhere Antivirus for PC Gamers som den Sverige-aktuella versionen heter (det finna andra, som ”vanlig” antivirus och Internet Security-paket, men de går inte att köpa i Sverige) ska enligt Webroot skilja sig från andra säkerhetsprogram på flera olika sätt.  Själva programmet på datorn är minimalt. Där de flesta säkerhetsprogram installerar mellan femtio och flera hundra megabyte programfiler nöjer sig Webroot med 750 kilobyte. Kilo alltså, inte mega.

Funktioner

Funktionerna, inklusive virusskanning, är i stället en molntjänst som klienten är uppkopplad till. De flesta antivirus har i dag en del av funktionerna i molnet, där hot och beteenden kan jämföras och analyseras i realtid, men de flesta gör det fortfarande med en stor lokal virusmotor och signaturfiler som bas. Det enda som i dagsläget fungerar på ett liknande sätt som Webroot är Panda Cloud Antivirus, men även det gör mer på den lokala maskinen än Webroot.

Det här är inte ett komplett Internet Security-paket (Webroot har sådana också) utan kallas just för ett antivirus, med daglig genomsökning av datorn, realtidsscanning och skydd för både kända virus med signaturer och okända med beteendeanalys. Det vill säga precis som alla andra moderna och bättre virusskydd idag.

Programmet innehåller även en hel del funktioner som kanske inte enbart har med antivirus att göra. Betydligt mer är man skulle förvänta sig av den minimala installationen. Här finns mjukvarubrandvägg, nätfiskeskydd, skydd för webbläsaren mot indentitetstjuvar, en säker ”sandlåda” där du själv kan välja att köra program om du är osäker på hur säkra de är, ett verktyg som ger översikt och kontroll över aktiva processer, och ett verktyg för systemoptimering som kan rensa bort oönskade registerposter, temporära filer och mycket mer.

Webroot SecureAnywhere Antivirus for PC Gamers
Installationen går snabbt och därefter konfigurerar programmet sig självt. Det finns också avancerade alternativ vid installation, men de lär du inte behöva besvära dig med.

Användarvänlighet

Installationen var klar på fem röda sekunder, och sedan drog en snabb virusscanning och  automatisk konfiguration av klienten igång.  Enligt Webroot ska du kunna köra SecureAnywhere parallellt med ett annat säkerhetsprogram, det ska inte störa. Vi testade med SecureAnywhere och NOD32 Antivirus igång samtidigt, och det gick utan problem. Inget program klagade på det andra, vilket virusskydd ofta annars gör. Riktigt varför man vill ha två skydd igång samtidigt framgår inte, men för den som är extra försiktig kanske det kan vara en fördel.

Inställningar och menyer i klienten är lätta att ha att göra med och de mesta du behöver är inte mer än ett par klick bort. Tyvärr är inte menyerna på svenska, och ska man köpa förnyad licens så är webbshoppen på engelska och valutan i dollar.

Säkerhet

Hur säkert är det då? Då vi inte är ett virus kan vi inte testa det själva, men alla de större testlabb för virusskydd som synat Webroot ger det godkänt. Enligt AV-test.org som vi brukar vända oss till för expertis när det gäller detta så är inte skyddet helt optimalt och Webroot missar en del okända attacker som till exempel Kaspersky detekterar. Men de bedömer det som säkert nog.

En del rapporter talar om att återställning av en infekterad maskin kan ta extra tid och kräva manuell handpåläggning, men då vi inte hade några virus i bakfickan att lusa ner en testdator med kan vi inte avgöra om så är fallet. Vi anser att det viktiga är att inte bli smittat till att börja med.

Det som är programmets största fördel, dess minimala systempåverkan, får högsta betyg av AV-test. Och även av oss. Vi körde prestandatester på vår testdator med och utan programmet installerat och kan inte mäta någon skillnad.

Omdöme

Vill du ha ett antivirus på datorn som fungerar men inte märks så kan du göra mycket sämre val än  Webroot Secureanywhere Antivirus for PC Gamers. Det kostar 20 dollar om året för en dator, vilket ger mycket för pengarna, men det är lite osäkert om det är en tillfällig kampanj eller om det går att förnya ett år senare till samma pris. Ordinarie pris på Webroots webbshop är 40 dollar. Då är det aningen för dyrt.

Webroot Secureanywhere Antivirus for PC Gamers
Tillverkare: Webroot, www.webroot.com
Kontakt: WeCloud AB, www.wecloud.se
Systemkrav: Intel Pentium/Celeron, AMD K6/Athlon/Duron eller nyare. 128 MB ram. 10 MB ledig hårddisk. Windows XP, Vista, 7, 8 eller 8.1. Internet Explorer 7, Firefox 3.6, Chrome 10 eller nyare. Internetåtkomst.
Pris: 19,90 dollar (cirka 130 kronor) för 1 dator 1 år.

Plus: Minimal systempåverkan. Många funktioner. Fullgott virusskydd.
Minus: Inte på svenska.
Betyg:   (8 av 10)