Kategorier
Länkar

Windows 10 gratis uppdatering för Windows 7 och senare

Windows 10 gratis uppdatering för Windows 7 och senare

Windows 10 gratis uppdatering för Windows 7 och senare

  • Mjukvara
  • 2015-01-21 18:53

Nästa version av Windows blir inte bara ett enda operativsystem för alla typer av enheter utan även en gratis uppdatering för befintliga användare.

För första gången på mycket länge slår Microsoft från ett visst underläge. Windows håller visserligen fortfarande persondatorerna i ett hårt grepp, men Apple och Google ockuperar den betydligt hetare mobilmarknaden med betydande försprång inom såväl telefoner som surfplattor.

Windows 10 gratis uppdatering för Windows 7 och senare

På onsdagskvällens presskonferens om Windows 10 tillkännages det drastiska greppet att göra det nya operativsystemet till en gratis uppdatering för befintliga användare. Den som äger en enhet med Windows 7, Windows 8.1 och även Windows Phone 8 kan ladda ned och installera kommande Windows 10 helt utan extra kostnad. Erbjudandet avslutas dock när operativsystemet fyller ett år.

På så vis hoppas Microsoft även skynda på övergången till Windows 10 och skapa en enhetlig plattform för alla typer av enheter. Det underlättar framförallt för utvecklare, som därmed inte behöver tampas med olika gränssnitt och underliggande system utan istället kan fokusera på användarupplevelsen.

Att få fart på utvecklingen av appar är just huvudingrediensen i Microsofts strategi för att möta Apple och Google på mobilfronten, där IOS respektive Android erbjuder ett betydligt större utbud. Samtidigt ser mjukvarujätten ett tillfälle att låta nya operativsystemet koppla ihop alla typer av enheter i ett gemensamt ekosystem.