Kategorier
Länkar

Windows Phone 8.1 och Cortana

En första presentation av operativsystemet Windows Phone 8.1 och dess rösthjälp Cortana har ägt rum och bland nyheterna hittar vi bland annat ett nytt notissystem och möjligheten till individuellt anpassad låsskärm.

Nokia Lumia 630

 

Det nya notissystemet kallas för Action Center och samlar alla nyheter på samma ställe. Precis som med liknande system hos flera andra telefoner kan man här även komma åt smidiga inställningar på ett snabbt sätt, till exempel flygplansläge eller bluetooth.

Du kan själv anpassa din låsskärm att visa det du vill att den ska göra. Olika appar kan användas här på olika sätt och det är ganska likt Androids system för låsskärmsappar.

Alla som någon gång spelat Halo känner väl till Cortana. Master Chiefs egna lilla räddande ängel som hjälper honom framåt i spelet. Cortana är namnet på Windows Phone 8.1 egna digitala röstassistent. Cortana är designad för att vara mer personlig och läsa av dina vanor och behov. Cortana kommunicerar med dina appar och kan ge olika förslag på information som telefonen tycker du bör ta del av eller kanske evenemang som händer i din närhet som bör intressera dig. Cortana är för närvarande bara i betastadiet men inkluderas som standard i Windows Phone 8.1.

För er som sett filmen ”Her” kan vi lugna med att vi har en bit kvar innan vi är i stadiet av att dejta sitt mobila operativsystem, även om Cortana är en smart hjälp och kanske lyckas få någon på fall.

Uppdateringen till Windows Phone 8.1 kommer inom de närmsta månaderna men inget specifikt datum är ännu klart. På nya produkter kommer vi börja se operativsystemet i maj.

Cortana