Kategorier
Länkar

XP-uppdatering skapar förvirring

Microsofts beslut att skicka ut en uppdatering för Windows XP efter att stoppdatumet för supporten hade passerats skapar förvirring och uppmuntrar sannolikt till ett dåligt beteende. Det menar flera analytiker.

– Nästa månad kan någon hitta ytterligare en nolldagarssårbarhet som denna, och då kanske Microsoft förlänger supporten igen, säger John Pescatore som bevakar nya säkerhetstrender på Sans Security.

– På sätt och vis uppmuntrar det här till ett dåligt beteende. Det finns en risk att folk ser på det på det sättet, säger Gartners analytiker Michael Silver. Han hänvisar då till dem som ifrågasätter Microsofts beslut att stoppa supporten för Windows XP, och som avvaktar eller till och med avbryter migreringen till nyare Windowsversioner.

Windows XP
Har XP-supporten gått i graven för gott? Bara Microsoft vet svaret på den frågan.

Analytikerna pratar om Microsofts uppdatering för en kritisk sårbarhet i Internet Explorer som skickades ut 1 maj. Det är inget konstigt i sig, men det ovanliga var att den även matades ut till Windows XP trots att supporten för den versionen avslutades 8 april.

Microsoft försvarar beslutet med att man bara har gett vika för något som de kallar för en ”uppblåst” mediabevakning samt att man skickade ut uppdateringen bara för att Windows XP hade gått i pension alldeles nyligen.

John Pescatore anser inte att mediabevakningen av sårbarheten har varit överdriven. Wes Miller, analytiker på Directions on Microsoft håller med.
– Det var en riktigt besvärlig sårbarhet, säger han.

Vissa användare som fortfarande kör XP kan se Microsofts uppdateringsbeslut som en anledning att fortsätta använda det 13 år gamla operativsystemet. Risken finns också att de som använder Windows 7 inte kommer att ta den versionens supportstopp, som är satt till januari 2020, på allvar.

– Det finns nu en skillnad mellan vad Microsoft tror att de menar och vad kunderna tror att de menar. Alla leker chicken race. Om några år kanske kunderna säger att de kan fortsätta använda Windows 7, säger Wes Miller.

IDG News